Kuoronjohtajan esittely

Jarmo Kalevi Kukkonen

Jarmo Kalevi Kukkonen on syntynyt Kuusamossa 2.9.1952. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta kanttoriksi vuonna 1976, suoritti ylemmän asteen kanttorin ja laulunopettajan tutkinnot v. 1978, sekä laulun diplomitutkinnon v.1981. Hän on laulanut tenorisolistina mm. J.S.Bachin Jouluoratoriossa ja W.A.Mozartin Requiemissä.

Kukkonen toimi Järvenpään seurakunnan kanttorina vuosina 1976 -1989, Kouvolan seurakunnan kanttorina 1989 -1994 ja vuodesta 1994 lähtien hän on hoitanut Kuusankosken seurakunnan 1. kanttorin virkaa, jossa hän on perustanut valtakunnallista huomiotakin saavuttaneen Kirkkomusiikkiviikon. Kukkonen on ollut myös Sibelius-Akatemian Kirkkomusiikinosaston lasten- ja nuorten musiikkikasvatuksen tuntiopettajana vuosina 1981 – 1989. Järvenpään seurakunnassa hän johti mm. gospelmusiikkiin suuntautunutta Denari- yhtyettä, joka voitti v. 1983 ensimmäisen palkinnon Kotkassa järjestetyssä valtakunnallisessa Lasten- ja Nuorten Taidetapahtumassa. Kukkonen toimi v. 1979 perustamansa Järvenpään Kamarikuoron ensimmäisenä johtajana. Vuodesta 1976 lähtien hän on johtanut Järvenpään Mieslaulajia; v. 1992 lähtien sekakuoro Kouvolan Laulua; v. 1994 lähtien Kuusankosken Kirkkokuoroa ja Kuusaan piirin Lapsikuoroa.

Kukkosen sävellystuotannosta mainittakoon mm. Markus-passio, Pia Perkiön sanoittama Hyvä Hetki- messu, joka valmistui Pyhäkouluyhdistyksen 200-vuotisjuhlaan Orimattilaan v. 1987 ja Anna-Mari Kaskisen sanoittama Saman matkan messu, joka kantaesitettiin Lappeenrannan Nuorisopäivillä v. 1988. Kukkonen on myös säveltänyt runsaasti musiikkia sekä kirkollisia että maallisia tarpeita varten; kantaatteja, tekstimotetteja, vuorovirsiä, yksin- ja kuorolauluja, soitinmusiikkia ja jopa iskelmiäkin. Tästä esimerkkinä mainittakoon Joel Hallikaisen levylleen laulama, Kukkosen säveltämä ja sanoittama laulu, Tuomenkukka.

Kukkonen on sovittanut satoja lauluja kuoroesityksiksi erityyppisiin teemakonsertteihin. Näitä ovat mm. Sota-ajan laulut, suomalaisen ja ulkomaisen elokuvamusiikin ikivihreät, Operetti- musiikin helmet, Lapin lumoissa lauluja, lastenkonsertti Metsänlaulajaiset ja tukkilaisromantiikkaa Kauniin Veeran kuoronäytelmäversiossa. Näihin konsertteihin Kukkonen on myös sovittanut säestävien orkestereiden soitinosuudet.

Hän on ollut mukana toimittamassa, johtamassa ja soittamassa lukuisilla äänitteillä, joista mainittakoon mm. peruskoululaisille suunnattu virsiäänite, Lähetysseuran tuottamat Missä olenkaan?, Maailman lapset ja Lastenkeskuksen Pirkko Halosen lastenlaulujen levy, Kuusankosken musiikkiluokkien tuottama Muna vai akka? ja Järvenpään kaupungin 50v.- juhlalevy sekä Järvenpään Mieslaulajien äänitteet.

Kukkonen on myös toiminut säestäjänä maamme eturivin taiteilijoille. Etenkin hänen kykynsä improvisoiden muovata vapaasäestyksellisiin teoksiin laulujen tekstejä ilmentäviä harmonioita ovat ihastuttaneet sekä kotimaassa että ulkomaillakin.

kuoronjohtaja jarmo kalevi kukkonen